Tietotekniikka

Tietotekniikan parissa on tullut opiskeltua, harrasteltua sekä myös työskenneltyä. Perusteet on otettu aikojen saatossa hyvin haltuun, joten erilaisten laitteiden tahi järjestelmien kanssa tulen Sinuiksi pienen pohtimisen jälkeen.

Internetsivujen vääntäminen onnistuu suht vaivattomasti koska hallitsen myös php/sql -kuviot. ”Graafisen puusilmän” olen itse hankkinut ja joskus kameraakin olen käytellyt. CMS -järjestelmistä tuttuja ovat Drupal sekä Wordpress.

Hallussa on Windows työasemat (3.1:stä aina 10:iin) sekä palvelimet. Windows -palvelimien perusteet hallussa, joskin Windows 2008r2 on viimeinen jota olen itse käyttänyt. Linux työasemat ja linuxin pyörittäminen palvelimena (debian, slackware) on myös tuttua. Ohjelmisoista tuttuja on mm. MS Office, Libreoffice, Photoshop, Indesign, GIMP, 3Shape Dental System jne..

Verkkolaitteita olen myös nähnyt yhden jos toisen: reitittimiä, kytkimiä, wifi-härpäkkeitä, palomuureja yms. Muunkaan laitteiston (ns. rauta ja ohjeislaitteet) kanssa ei mene sormi suuhun, sillä koneita on tullut purettua ja kasattua ”enemmän kuin tarpeeksi”.

Viimeisin aluevaltaus on siis 3d-tulostus. Pääsin tutustumaan aiheeseen Kuopiolaisen Hammaslaboratorion ottaessa käyttöön DLP-tekniikkaan perustuvaa Bego Varseo tulostinta. Tämä rykäisy opetti yhtä sun toista: vähän 3d-suunnittelua, tulostettavien härpäkkeiden oikeanlaista asettelua (tukeminen) materiaalien oikea käyttö, jälkikäsittely merkityksen yms. Myöhemmin sitten opin hieman lisää suunnittelua ja pääsin tutustumaan FDM-tekniikkaan perustuviin tulostimiin. Nyt tiedän mihin FDM kykenee, ja mihin DLP/SLA:ta tarvitaan.